Regler og retningslinjer
Regler og retningslinjer
Kontakt studienævnet
Hvis du har spørgsmål, er du altid meget velkommen til kontakte Studienævn for Matematiske Fag.
Deltagelseskrav: Er du studerende på første studieår, skal du deltage i alle eksaminer.
Beståelseskrav: Du skal desuden bestå alle prøver på 1. og 2. semester før udgangen af andet studieår efter studiestart – dvs. inden 24 måneder; hvis ikke det sker, vil du blive udmeldt, medmindre der gives dispensation. Dispensation gives kun i tilfælde af usædvanlige forhold. Hvis du ønsker at søge om dispensation, skal du sende en ansøgning til Studienævn for Matematiske Fag.
Husk at projekttitler skal fremgå af eksamensbeviset. Vær omhyggelig med projekttitler, når projektet uploades i Digital Eksamen
Dispensationer er fritagelser fra de almindelige regler. Dispensation kan kun opnås, hvis der foreligger usædvanlige forhold (fx sygdom).
En dispensationsansøgning skal indeholde:
- Ansøgerens navn og CPR-nr.
- En præcis angivelse af hvad der søges om
- Begrundelse for eller årsag til, at det er nødvendigt at søge dispensation
- En sandsynliggørelse af, at dispensationen kan afhjælpe problemet
- Lægeerklæring eller anden dokumentation
Ansøgningsblanket
Studienævnet må ikke give dispensation på grundlag af manglende studieegnethed (fx at prøven var svær, eller at den studerende ikke var ordentligt forberedt).
Nedenfor kan du læse mere om dispensationsansøgninger vedr. 4. prøveforsøg og førsteårsprøven:
Dispensation til 4. prøveforsøg
Studienævnet har mulighed for at dispensere, hvis der foreligger ’usædvanlige forhold’ Såfremt studienævnet ikke kan imødekomme en dispensationsansøgning om 4. eksamensforsøg, er den studerende afskåret fra at fortsætte på uddannelsen som følge af, at den studerende har opbrugt sine eksamensforsøg og udskrives dermed af Aalborg Universitet senest 14 dage efter, at afgørelsen er truffet
Dispensation fra førsteårsprøven
Førsteårsprøven består af deltagelseskravet og beståelseskravet. Begge krav skal opfyldes, førend den studerende kan få lov at fortsætte på uddannelsen.
Deltagelseskravet: Inden udgangen af 1. studieår på diplomingeniør- og bacheloruddannelserne skal den studerende deltage, dvs. opnå en bedømmelse, i alle prøver.
Beståelseskravet: Den studerende skal bestå alle prøver på 1. og 2. semester før udgangen af 2. studieår efter studiestart.
Studienævnet kan dispensere, såfremt der foreligger usædvanlige forhold.
Ansøgning om dispensation sendes til Studienævn for Matematiske Fag. Hvis du har spørgsmål til din ansøgning, er du altid velkommen til at kontakte studienævnet.
Ansøgning om dispensation sendes til Studienævn for Matematiske Fag.
Stopplagiat.nu er en webtutorial til studerende om plagiat. Her kan du finde information om, hvordan du undgår plagiat. Der er både en vejledning, øvelser og quiz.
Vejledning til opsplitning af projektgrupper, Studienævn for Matematiske Fag
Hvis du er i tvivl eller har spørgsmål hertil, er du altid velkommen til at kontakte studienævnet.
Siden om klagevejledning indeholder alle de oplysninger, du skal bruge, hvis du har brug for at indsende en klage.
Institut for Matematiske Fag accepterer ikke krænkende adfærd af nogen art (såsom mobning, vold, sexchikane, diskrimination pga. køn, diskrimination pga. etnicitet m.v.). Institut for Matematiske Fag opfordrer dig til straks at kontakte AAU studie- og trivselsvejledere, i fald du udsættes for krænkende adfærd.
Hvis der er en medarbejder i dit uddannelsesmiljø, som du føler dig tryg ved, er du også meget velkommen til at henvende dig der. Det kan f.eks. være din studieleder, din vejleder, Studienævn for Matematiske Fag eller studiesekretæren på din uddannelse.
Merit og forhåndsmerit
Merit betyder, at du får lov til at erstatte en del af din uddannelse med en anden aktivitet.
Merit gives, når du har bestået en aktivitet, der er meritgivende. Husk at du skal oplyse om allerede beståede aktiviteter (oplysningspligten), når du søger ind på en ny uddannelse.
Forhåndsmerit
Forhåndsmerit gives, før du har bestået en aktivitet og er dermed studienævnets tilsagn om, at du er garanteret merit for aktiviteten, såfremt du består den. Forhåndsmerit skal være behandlet og godkendt i studienævnet inden semesterstart eller så hurtigt som muligt. Du skal beregne en måned til denne sagsbehandling. Dette gælder især for udlandsophold.
Mange udenlandske universiteter opretter ikke alle udbudte kurser hvert semester. Du skal derfor have forhåndsgodkendt kurser svarende til 60 ECTS, så du har en pulje af godkendte kurser at vælge fra, når du kommer frem.
For at søge om forhåndsmerit skal du udfylde ansøgningsblanketten sammen med følgende:
- Dokumentation for antal point/ECTS som udgør et fuldt semester på det udenlandske universitet (enten som link til universitetets beskrivelse af hvor mange point, der udgør et fuldtidsstudium, eller link til en officielt omregningstabel)
- Dokumentation for at alle aktiviteter er på kandidatniveau
- En beskrivelse af hver aktivitet incl. antal point/ECTS og evalueringsform
- Godkendelse fra vejleder enten pr. mail eller som underskrift på blanketten
Ansøgningsblanket
Du skal sende din ansøgning til Studienævn for Matematiske Fag.
Merit
Merit for udlandsophold registreres i STADS så hurtigt som muligt, efter du har afsluttet udlandsopholdet og helst inden den 1. februar. Husk at indsende dokumentation for dine beståede aktiviteter til studienævnet (det er ikke tilstrækkeligt at indsende dokumentationen til Internationalt Kontor).
Som studerende på Aalborg Universitet har du gode muligheder for at tage et ophold på et andet universitet (i Danmark eller i udlandet) som en integreret del af din uddannelse.
Ophold på et andet universitet
Første skridt i processen med at forberede et ophold på et andet universitet er at undersøge, hvor du ønsker dit ophold. På Internationalt Kontors hjemmeside kan du finde guides, information om udlandsophold samt kontaktinformation. Du er desuden altid velkommen til at få rådgivning hos studienævnet og hos den decentrale studievejleder.
Studerende på AAU Aalborg
Som studerende på campus i Aalborg skal du kontakte Internationalt Kontor, når du har fundet et universitet, du ønsker ophold på.
Eksempler på udlandsophold
Du kan se yderligere samarbejdsaftaler i Internationalt Kontors database.
Forhåndsmerit og endelig merit
Hvis du skal studere ved et andet universitet, skal du i god tid forinden søge studienævnet om forhåndsmerit for dine valgte kurser.
Workshop: aligning study competences with the AAU PBL model
This workshop aims to introduce new students just entering AAU at the Master level to the AAU PBL model. The introduction includes the theoretical pillars of PBL, the specific characteristics of the AAU PBL model compared to other PBL models as well as the overall implications of PBL on teaching and study practice.
Furthermore, students are facilitated to state their understanding of PBL based on the introduction as well as previous study experience and discuss the transfer of study-competences from other study environments to the AAU PBL environment.
The ambition is that after this workshop, students can outline current competences that will strengthen their future PBL practice at AAU and furthermore formulate personal learning objectives to develop specific PBL qualifications.
Projektorienteret forløb (virksomhedsophold) foregår på kandidatuddannelsens 3. semester.
Studienævnet og Institut for Matematiske Fag har et godt samarbejde med virksomheder og gymnasier, se f.eks. hvilke aftagere, der er repræsenteret i vores aftagerpanel.
Studienævnet er i øjeblikket ved at udarbejde et projektkatalog med oplysninger om det faglige indhold i et projektorienteret forløb. Novo Nordisk, som er med i aftagerpanelet for Matematiske Fag, indgår gerne i dialog med interesserede studerende. Hvis du ønsker kontaktoplysninger, er du altid meget velkommen til at kontakte studienævnet.
Værd at vide om projektorienteret forløb i en virksomhed:
- Du skal tilmelde dig aktiviteten i STADS i registreringsperioden (15. maj til 1. juni)
- Udfyld aftaleskabelonen. Studienævnet anbefaler, at der tidligt etableres en dialog med potentiel AAU-vejleder om forløbet.
- Frist for godkendelse af aftalen: før semesterstart
- Opholdets start vil normalt være 1. september og kan vare til udgangen af januar
- Når studerende, virksomhedsrepræsentant og AAU vejleder har underskrevet, sendes aftalen til studienævnet; efterfølgende godkender og underskriver studieleder aftalen.
- Projektaflevering vil være ultimo december og med eksamen i januar (se desuden afleveringsfrist i Digital Eksamen).
- Studerende må ikke modtage løn under opholdet, se nærmere på Projektorienteret forløb (aau.dk)
- NDA (non-disclosure agreement) bør kun udfærdiges, såfremt den pågældende virksomhed ønsker dette. Du bør bruge universitetets standardaftaler om hemmeligholdelsesaftale af studenterprojekt eller Hemmeligholdelses- og rettighedsaftale af studenterprojekt.
- Aftalerne skal benyttes og underskrives før virksomhedsopholdets begyndelse.
Hvis du har brug for yderligere information, er du altid velkommen til at kontakte studienævnet.
Du kan finde specialekontrakt til udfyldelse i dit respektive semesterrum i Moodle. Udfyldt specialekontrakt skal afleveres til studienævnssekretær Lise Suhr Mogensen.
Såfremt der er et behov for fortrolighedserklæring, skal du kontakte Studienævn for Matematiske Fag.
Til inspiration kan der findes kontrakter ved AAU MATCH.
Hvis du har brug for en samtale med en rådgiver, gode råd om eksamen, studieteknikker m.m. er Studenterrådgivningen i Aalborg et godt sted at starte. Som studerende har du mulighed for at booke en samtale med en rådgiver.
Om studiestartsprøven
Du skal i løbet af de første uger af dit nye studie bestå en studiestartsprøve. Deltagelse i prøven er obligatorisk.
Prøven er en matematikscreening (quiz), som anvendes til at give dig selv og os et hurtigt overblik over dine umiddelbare matematikfærdigheder. Du vil modtage en tilbagemelding på studiestartsprøven med en anbefaling om, hvilke områder inden for matematikken, du eventuelt bør forbedre.
Beståelseskriterier
Kriterierne for at bestå studiestartsprøven er deltagelse i prøven ved fysisk fremmøde og udfyldelse af matematikscreeningen (quiz). Der er ikke et krav om et vist antal rigtige i quizzen for at bestå.
Konsekvens ved ikke at møde op til studiestartsprøven
Hvis du ikke møder op til studiestartsprøven, får du mulighed for at deltage i én reeksamen. Har du ikke deltaget i hverken den ordinære eksamen/studiestartsprøve eller reeksamen, vil du blive udskrevet fra uddannelsen inden 1. oktober.
Anvendelse af dine data
Formålet med at anvende data fra studiestartsprøven er at udvikle kvaliteten af vores uddannelser og undervisning. Vi anvender matematikscreeningen til at vurdere de studerendes matematiske færdigheder, så vi bedre kan tilrettelægge undervisningens faglige niveau. De personer, der behandler og anvender dine data er naturligvis alle underlagt tavshedspligt.
Hvis du bliver syg til/under din eksamen, skal du kunne dokumentere overfor studienævnet, at du har været syg. Det kan du gøre vha. en lægeerklæring. Lægeerklæringen indsendes til Studienævn for Matematiske Fag, som herefter behandler din sag og underretter dig om afgørelsen.
Der kan være andre grunde til, at du kan blive forhindret i at deltage i eksamen. Dette kan af studienævnet betegnes som ”usædvanlige forhold”. Sådanne usædvanlige forhold skal kunne dokumenteres overfor studienævnet. Proceduren er som ovenfor.
minstudieplan.dk er et forsøg på at skabe et værktøj til arbejdet med helhedsorienterede studieplaner.
Læs mere om SPS her.
Årets underviser
I alle studienævn for heltidsuddannelser indstilles en kandidat til Årets Underviser ved det pågældende studienævn.
Studenterrepræsentanterne for de respektive semestre tager initiativ til at finde en kandidat og udarbejder en skriftlig indstilling. Studienævnet udpeger Årets Underviser på et møde i maj. Indstillingerne sendes til studienævnssekretæren.
Indstillingerne skal begrundes i engagement og kvalitet i:
- Forelæsninger
- Vejledning
- Undervisningsmateriale
- Undervisningsplanlægning
Årets Underviser bliver hvert år offentliggjort ved dimissionen i juni, hvor næstformanden (studenterrepræsentant) for Studienævn for Matematiske Fag overrækker prisen til årets underviser.
Retningslinjer vedr. Årets Underviser ved det Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet